Valtuustoaloite 26.2.2018: Muovinkierrätyksen tehostaminen Turussa

Valtuustoaloite 26.2.2018

Muovinkierrätyksen tehostaminen Turussa

Euroopassa syntyy joidenkin arvioiden mukaan 26 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Tästä jätteestä noin 60 % on elintarvikemuovia. Muoveja on montaa eri lajia, ja ne pitäisi lajitella, jotta uusiokäyttö olisi mahdollista. Käsittelemättömänä muovijäte on saastetta, josta valitettavan suuri osa päätyy meriin ja sitä kautta esimerkiksi kaloihin ja lintuihin. Jos mitään ei tehdä, vuonna 2050 maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa.

Kiertotalous on yksi parhaita keinoja edistää kestävää elämäntapaa maapallolla. Kiertotalouden ajatuksena on maksimoida tuotteiden ja materiaalien kiertäminen taloudessa mahdollisimman pitkään ja samalla minimoida syntyvää hukkaa ja jätettä. Turku on julistautunut resurssiviisaaksi kaupungiksi, ja pyrkii näin edistämään koko paikallisen yhteisön kestävää kehitystä. Monia ympäristötavoitteita on jo ohjelman avulla saavutettu, mutta muovinkierrätyksen tehostaminen voisi olla se seuraava suuri askel, josta voisimme olla ylpeitä.

Yhä useampi kotitalous on kiinnostunut kierrättämään muovijätteensä, mutta nykyisellään muovinkierrätys on vielä hankalaa toteuttaa käytännössä. Moni tuskailee kierrätyspisteiden löytämisen vaikeutta ja pitkää matkaa kierrätyspisteille. Harvan omasta taloyhtiöstä vielä löytyy muovinkeräyspistettä.

Me tämän valtuustoaloitteen allekirjoittajat vaadimme, että

  • Turku ottaa aktiivisen roolin muovijätteiden keräyksen ja kierrätyksen suhteen. Turun tulee laatia konkreettinen toimenpideohjelma muovijätteen vähentämiseksi Turussa.
  • Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa tulee neuvotella eri mahdollisuuksista, joiden avulla muovijätteiden kierrätys voitaisiin toteuttaa ympäristön suojelun ja kiertotalouden kannalta paremmin. Yhtenä tavoitteena tulee olla kierrätyspisteiden lisääminen taloyhtiöiden yhteyteen.
  • Myös tiedotusta jo olemassa olevista kierrätyspisteistä tulisi lisätä, jotta ihmisten on mahdollisimman helppo löytää niihin.

Allekirjoitukset:

Janika Takatalo ym.