Valtuustoaloite 23.9.2024: Sairastavuutta pienemmäksi päiväkodeissa ilmanpuhdistuksen avulla

Valtuustoaloite 23.9.2024

Sairastavuutta pienemmäksi päiväkodeissa ilmanpuhdistuksen avulla

E3 Pandemic Response -hankkeessa selvitettiin ilmanpuhdistimien käytön vaikutusta lasten sairastamiseen. Tutkimuksen mukaan pelkästään päiväkotien ilmaa puhdistamalla lasten sairastelu väheni peräti 18,2 prosenttia. Tutkimuksessa oli mukana neljä päiväkotia, joissa oli samanlainen ilmanvaihto. Ensimmäisenä vuonna kahteen päiväkotiin sijoitettiin siirrettäviä ilmanpuhdistimia, ja toisena vuonna ilmanpuhdistimet siirrettiin kahteen verrokkipäiväkotiin. Tulokset osoittivat, että ilmanpuhdistimista on iso hyöty, ja lasten sairastelu väheni lähes kolmanneksella jo ensimmäisen vuoden jälkeen. 

Ilmanpuhdistus on myös kustannustehokas ratkaisu. Tutkimuksen mukaan sairastamisesta aiheutuvat kustannukset ovat suurempia kuin ilmanpuhdistuksen kustannukset. Leikki-ikäiset lapset sairastavat keskimäärin 10–13 tarttuvaa infektiota vuodessa, mikä aiheuttaa myös varhaiskasvatuksen henkilökunnan sairastumisia ja lisää vanhempien poissaoloja työstä. 

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Turku selvittää ilmanpuhdistinten hankkimisen hintaa ja siitä riippuen ottaa käyttöön alkuun esimerkiksi muutamia siirrettäviä ilmanpuhdistimia vanhoihin päiväkoteihin ja lisäksi ottaa ilmanpuhdistuksen huomioon uusia päiväkoteja rakennettaesa. Tavoitetilana on, että vähitellen ilmanpuhdistimet kaupungin päiväkodeissa yleistyvät ja sitä myöten lasten ja heidän kanssaan tekemisissä olevien aikuisten sairastavuus vähenisi ja tämä toisi myös säästöjä.

Lisätietoja:https://www.hs.fi/suomi/art-2000010692890.html 

Vastaa